ταβερνες καλαμακι ηρακλειου,κρητική κουζίνα.

 ο 
Νίκος ΤΣΑΦΑΝΤΑΚΗΣ κατέχει μαζί με τον αδελφό του, τον Δημήτρη το διάσημο εστιατόριο "Ψαροταβέρνα Δελφίνια» στο μικρό, όμορφο χωριό Καλαμάκι 27 χρόνια. Το εστιατόριο βρίσκεται ακριβώς πάνω στην παραλία με υπέροχη θέα προς τη θάλασσα. Οι επισκέπτες είναι  ευπρόσδεκτοι στο εστιατόριο.

Η εύφορη γη με την πλούσια άγρια χλωρίδα "προικίζει" το κρητικό τραπέζι με μια θαυμαστή ποικιλία βρώσιμων χόρτων, κύριο συστατικό των πιο συναρπαστικών γεύσεων της κρητικής κουζίνας. 


Τα ονομαστά αρωματικά, αυτοφυή φυτά χρησιμοποιούνται στην τοπική μαγειρική "απογειώνοντας" και τις πιο κοινότυπες γεύσεις. Μ’ αυτά φτιάχνονται πολύτιμα αφεψήματα. Ως μελισσοκομικά φυτά συμμετέχουν στη γευστική μοναδικότητα του κρητικού μελιού.Τα γαλακτοκομικά προϊόντα αλλά και το ντόπιο κρέας είναι εξαιρετικά γευστικά και νόστιμα.
Η τέχνη των γυναικών στις σπιτικές ζύμες, τα προζυμένια ψωμιά και τους ντάκους, τα παξιμάδια, τα λαδοκούλουρα και τα γλυκά με μέλι, πετιμέζι, ξηρούς καρπούς και σουσάμι, αποτελούν γευστική εμπειρία για τους γευσιγνώστες και όχι μόνο. Η Κρήτη είναι ένας τόπος που δωρίζει απλόχερα στον επισκέπτη πλούτο εμπειριών στο πέρασμα των χρόνων.
Η γαστρονομία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας και της κουλτούρας των Κρητικών. Οι άφθονες, αγνές πρώτες ύλες που παρέχουν τα ευλογημένα εδάφη του νησιού το καθιστούν γαστρονομικό παράδεισο.
Η διατροφή των κατοίκων βασίζεται στην πολύ μεγάλη ποικιλία και ισορροπία των προϊόντων: χόρτα και λαχανικά, όσπρια, κρεατικά, γαλακτοκομικά, φρούτα, μέλι. Το ελαιόλαδο χρησιμοποιείται σε όλες τις παρασκευές, ωμό ή μαγειρεμένο. Το κρασί και η ρακή, παραδοσιακό απόσταγμα της Κρήτης, καταναλώνονται σε κάθε περίσταση. Ο Κρητικός δεν πίνει ποτέ μόνος, πάντα με παρέες και φίλους. Είναι αφορμή για κοινωνικότητα και σύσφιγξη των σχέσεων. Οι ποσότητες που καταναλώνονται είναι μεγάλες, όμως, πάντα συνοδεύονται από υπέροχα εδέσματα.
Όπου, λοιπόν, κι αν βρεθείτε, ακόμα και στο πιο ορεινό χωριό της Κρήτης, να είστε προετοιμασμένοι ότι κάποιος θα βρεθεί να σας κεράσει, ακόμα και στο απομονωμένο καφενείο. Μην πείτε όχι στην εμπειρία να γευθείτε κρασί ή ρακή μαζί με θεϊκά τυριά και χειροποίητο ψωμί, ολόφρεσκα σαλατικά ή και κάποιο μαγειρευτό που θα σας προσφέρει με χαρά η νοικοκυρά. Το σίγουρο είναι ότι οι γεύσεις αυτές θα σας κάνουν να θέλετε να ξανάρθετε στο νησί το συντομότερο!